Fallbackbanner badanlegg

Det är coronasäkert i simhallen

Detta är slutsatsen från International Federation of Sports and Recreational Facilities (IAKS). Virus multiplicerar sig lite vid hög värme och sprider sig dåligt vid hög luftfuktighet. I badvattnet finns klor så det finns ingen risk för virus i själva vattnet.

Professor Dr Thomas Pietschmann som är molekylär virolog och forskare förklarar att virus har högre stabilitet vid låga temperaturer. Ungefär som mat som håller sig längst i kylen.

Ju varmare det blir desto svårare är förhållandena för många virus. "Coronavirus är omgivet av ett lipidskikt dvs ett fettlager" säger Pietschmann. Detta lager är inte särskilt värmebeständigt så viruset bryts snabbt ner när temperaturen stiger. "Andra virus, som norovirus, är mer stabila eftersom de huvudsakligen består av proteiner och genetiskt material."

Fuktighet har också en stor effekt på överföringen av andningsvirus. När patogener släpps ut från luftvägarna via en kraftig nysning förblir de hängande i luften. "På kalla och vanligtvis torra vinterdagar kommer små droppar tillsammans med virusen att stanna i luften längre än när luftfuktigheten är hög", säger Pietschmann. (källa: dw.com)

Läs hela rapporten: The COVID-19 pandemic General observations regarding public swimming pools 

Kontakta oss

Division Bad

Enwa Water Technology AB

+46 31 742 92 50

info@enwa.com

Designed by Allegro - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishIntegritet

This site uses cookies. Read more about cookies here. Do not show this message again.